Izbor parfema: svojstva mirisa

Izbor parfema: svojstva mirisa

Od nosnica do srčanih žica
Mirisi prodiru izravno u naš mozak kroz olfaktivni žarulju, koji se nalazi na krovu nosne šupljine duboko u nosu. Nos može razlikovati do 10.000 mirisa, reakciju na koju šalje izravno dio mozga gdje se nalaze memorije i emocije.
Mirisi obično uzrokuju vrlo osobne uspomene i određeni fizički odgovor. Zaklada za istraživanje parfema u New Yorku pokazala je da miris vanilije heliotrope ima opuštajući učinak, zbog čega se daje pacijentima koji su podvrgnuti teškim dijagnostičkim testovima u bolnici Sloan-Kettering u New Yorku. Istraživači su također dokazali da miris čokolade smiruje nasilne ljude, neki cvjetni mirisi potiču više kupnje, a jasmina i jaja ojačavaju osobu mentalno i fizički.
Jedan od ključeva za odabir parfema jest razumijevanje koncentracije mirisa. Teoretski, snaga i cijena ovise o odnosu čiste suštine i alkohola. Postotak varira, ali koncentrat obično sadrži oko 30% suštine, toaletnu vodu – od 14 do 18%, prestižnu toaletnu vodu – od 18 do 25%, jeftin WC vode – od 5 do 6%, i Köln – od 1 do 3% ,
Obiteljski mirisi
U perfumeryu su 5 širokih kategorija: cvjetni, hiper, orijentalni, zeleni i citrusi. Cvjetni mirisi se kreću od jednostavnog mirisa jednog cvijeta – Diorissa Christian Diora, Chloea Lagerfelda – do složenih buketa – Prekrasna Estee Lauder, Joy Jean Patou – i izrazito praškastim aldehidima – Chanel broj 5, Arpege by Lanvin, Safari by Ralph Lauren ,
Obitelj Shiprov datira iz 1917. godine, kada je legendarni parfemer Francois Coty ponovno stvorio šumski miris mahovine na hrastu koji ga je oduševio toliko na Cipru (dakle ime). U toj obitelji pronaći ćete Femme Rochas, Miss Dior Christian Dior, Red by Giorgio Beverley Hills, suhi, dimi Aromatics Elixir by Clinique, kao i tople orijentalne tonove Samsara od Guerlain i Joop! Wolfgang Joop.
Orijentalni mirisi imaju topao, senzualni karakter: Opium Yves Saint Laurent, Loulou by Cacharel i Youth Dew by Estee Lauder su opojne kombinacije boja, tamjana i egzotičnih začina. Chalimar by Guerlain i Tabu by Dana su dramatičniji, s bogatim, dubokim nijansama aromatičnih smola, pšenice i vanilije.
Citrus linija je pikantna i oštra i daje osnažujući, stimulirajući osjećaj "blagostanja". Dobar primjer je Diorella by Christian Dior, Eau Sauvage za muškarce i žene i O de Lancome.
Njihovi rođaci, od zelene obitelji, svježi su i atletski i izazivaju pojam sportskih aktivnosti na otvorenom. Oni su postali popularni među ženama i daju osjećaj sušenja lišća i svježe rezane trave.
Vrlo je važno dati istinski karakter duhova za manifestaciju, budući da postoje 3 faze u manifestaciji parfema na koži. Prvi dojmovi formiraju se od glavnih mirisa – daju vitalnost općem mirisu. Nestabilni glavni mirisi isparavaju u 10-15 minuta i daju se do srednjeg ili glavnog mirisa, koji čine glavnu temu parfema. Ova tema naglašena su osnovnim, ili "duhovnim" mirisima koji kombiniraju sve ostale sastojke.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: