Od kojeg mjeseca vaša beba može biti kiselo vrhnje?

Od kojeg mjeseca vaša beba može biti kiselo vrhnje?

Davanje kiselog vrhnja za bebe do jedne godine je zabranjeno i liječnici preporučuju uvođenje kiselog vrhnja u dječju hranu u dobi ne prije dvije godine i počevši od vrlo malog iznosa.

Kiselo vrhnje je različit sadržaj masti, od deset do četrdeset posto. U dječjoj prehrani najbolje je koristiti dijetalnu kiselinu, čiji sadržaj masnoće iznosi više od 10% i mora biti dan ne u čistom obliku, već uz hranu. Važno je da ste sami uvjereni u kvalitetu kiselog vrhnja i nemojte je davati u svom čistom obliku, ali dodajte malo u žitarice, juhe. Možete napraviti sir s čajnom žličicom kiselog vrhnja s niskom masnoćom ili ga dodati ribani mrkvama, jabukama, pripremati ukusne i zdrave salate, dodati okroshki, kolače ili salatu od krastavaca i rajčice.

S obzirom na veliku ranjivost djece kod crijevnih infekcija, kiselo vrhnje iz trgovine mora nužno biti toplinski tretirano, pogotovo ako ga prvi put dajete djetetu. Ako beba ima tendenciju da bude alergična na hranu, bolje je da ga ne dajte do tri godine ili ga dodajte u vrlo malim količinama na drugu hranu ili jela. Kiselo vrhnje može se zamijeniti s krema za bebe, čija dnevna stopa iznosi više od 5-10 g za dijete ili jogurt niskog masnog tkiva.

Nemoguće je reći da je kiselo vrhnje štetno za dječje tijelo, jer sadrži esencijalne aminokiseline i masti, koji su tako neophodni za rastuće tijelo, sadrži vitamine A, E, B2, B12, PP, kao i kalcij. U procesu zrenja stvaraju se tvari koje tijelo apsorbira bolje od ostalih mliječnih proizvoda ove vrste.

Važno je zapamtiti da kiselo vrhnje gubi sve korisne svojstva nakon deset dana skladištenja, stoga se ne preporučuje korištenje kiselog vrhnja s visokim razdobljem svježine jer postoji velika vjerojatnost da sadrži konzervanse i pasterizatore kako bi produžili rok trajanja. Stoga posebnu pozornost treba posvetiti svježini i kvaliteti kiselog vrhnja, svakako provjerite datum izdavanja i cjelovitost pakiranja.

Možete napraviti domaću kiselog vrhnja, kako biste bili sigurni u svježinu, kvalitetu i nedostatak konzervansa. Liječnici također preporučuju davanje dječjeg kiselog vrhova industrijske proizvodnje, a ne kupuju na tržištu.

Za razliku od napitaka od mlijeka i kiselo-mlijeka, koji bi svakodnevno trebali biti u prehrani djeteta, krema i kiselo vrhnje ne bi se trebali davati svaki dan, trebate izmjenjivati, a još bolje davati jednom ili dva puta tjedno.

Odgovarajući na pitanje, s obzirom na to koji mjesec beba može imati kiselo vrhnje, trebate zapamtiti da je kiselo vrhnje za odrasle i da ga ne biste trebali brzo uvesti u dječju prehranu, bolje je zamijeniti ga s kremom za bebe, masnim jogurtom, kefirom.

Ipak, kiselo vrhnje, kao i svi mliječni proizvodi, umjereno se dobro apsorbira dječjim tijelom, poboljšava pamćenje, jača kosti i bit će korisno vašem djetetu od dvije godine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: