Uzgoj gljiva kod kuće

Uzgoj gljiva kod kuće

Gljive kod kuće

Kod kuće možete lako rasti i beriti ne samo gljive i gljive kamenica, već i shiitake stabla. Naravno, valja razmatrati činjenicu da svaka vrsta gljiva zahtijeva posebna pravila čuvanja. Na primjer, šampinjoni su prikladni za održavanje stanja ne više od 25 i ne manje od 28 stupnjeva, gljive kamenica – 15-20, i drvnih gljiva – 12 stupnjeva, plus posebne obrezivanje drvenih debla.
Usput, ukupno vrijeme za žetvu gljiva također varira: gljive i gljive kamenica mogu se promatrati za otprilike mjesec dana, ali šumske gljive ne iduće godine. Stoga je najbolje odabrati one gljive koje ne zahtijevaju posebne uvjete i zahtjeve za rastom. Tako raste gljive kod kuće trebaju se temeljiti na karakteristikama svake vrste.

Priprema prostorije za uzgoj gljiva

Za uzgoj gljiva kod kuće, najbolje je koristiti bilo koju podzemnu ili nadzemnu sobu (podrum, garaža, trgovina povrćem, prolio). Ovaj prostor trebao bi vam omogućiti stvaranje odgovarajućeg moda temperature, ventilacije, osvjetljenja i vlage.Usput, iz jednog četvornog metra možete lako sakupiti do trideset kilograma gljiva. Stoga svakako treba uzeti u obzir ukupnu površinu prostorije. Pod u sobi bi trebao biti izrađen od betona ili opeke, a zidovi bi trebali biti četkani i bijeljeni od vapna. Čim dovodite sobu u pravilan oblik, nemojte zaboraviti provesti potpunu dezinfekciju.

Priprema glavnog supstrata

Uzgoj bilo koje gljive započinje odabirom i pripremom hranjivog medija (supstrata). Kao tlo, možete koristiti slamu, žitarice, smeće sjemenki suncokreta, piljevinu. Bilo koji od tih materijala mora se slomiti, potom natopiti i kuhati u kipućoj vodi. Nakon toga, rezultirajuća masa je istisnuta, tako da ako ga stisnete u šaku, voda će se malo pojaviti.

Sjetvu gljiva

Sada u podlozi hlađenoj na 30 stupnjeva, potrebno je ravnomjerno dodati micelij, računajući 300-500 grama po 10 kilograma medija. Mokro rezanje bi trebalo biti vrećano i vezano. Nakon stvaranja blokova gljiva, oni se mogu sigurno demolirati u pripremljenoj mračnoj sobi gdje se poštuje odgovarajuća razina vlage.Stavite vrećice na police tako da ih se lako može pristupiti.

Stvaranje odgovarajućih uvjeta rasta

Temperatura zraka u vrijeme inkubacije treba biti jednaka 20-25 stupnjeva, ali vlažnost – 90-95%. Usput, kako bi gljive brzo klijale i dobili potrebnu izmjenu plinova, potrebno je u svakoj od gljiva blokirati oko 15 rupa na obje strane.

Gljiva

Nakon što vrećice imaju bjelkastu boju, smanjite temperaturu na 20 stupnjeva. Nakon toga morate uključiti slabo svjetlo. U slučaju da su blokovi gljiva u podrumu, dovoljna je jedna žarulja od 100 wata za dvadeset četvornih metara. Rasvjeta bi trebala trajati 9 sati dnevno.

Također, uzgoj gljiva zahtijeva periodičnu ventilaciju prostorije, a to je činjenica da gljive vrlo aktivno emitiraju ugljični dioksid. U maloj sobi odgovarajuća umjetna ventilacija s ventilatorom ili napa.

Pravilna žetva

Sakupljanje gljiva također mora biti u stanju, u lošem slučaju oštetiti blok gljiva, i neće biti pogodan za sljedeću žetvu. Nakon žetve, morate staviti u vrećice starih rezova i napraviti niz novih.Nema potrebe dati gljivama da stare, jer neće okusiti ukusnije, a sljedeća žetva će imati vrlo loš učinak!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: