Vitamini u životu osobe

Vitamini u životu osobe

Američki New York Times medicinski kolumnist Jane Brody i dr. Stumpfer, profesor na Harvard Medical School, postali su hladni tuš za Amerikance. Glavna stvar koja je zabrinjavala autore je da preporuke za uzimanje vitamina temelje na "zanemarivim dokazima njihovih prednosti", koje su rijetko 100% točne.
Osim toga, količina vitamina koje odrasli i djeca trebaju poduzeti ovise o mnogim čimbenicima, uključujući dob, spol i zdravstveno stanje. Slučaj je složen činjenicom da su neki mikroelementi sposobni komunicirati jedni s drugima unutar našeg tijela, a ne uvijek s njegovom korist.
Na primjer, vitamin C, koji se smatra prepoznatljivim antioksidansom koji štede stanice od oštećenja, u prisutnosti željeza pretvara se u oksidans s točno suprotnim učinkom. Sve to, prema Brodyju, čini nas "potrošačima, volonterima slabo kontroliranog eksperimenta".
Dnevna doza beta-karotena nije određena, budući da je uključena u dozu vitamina A. Ali pri visokoj dozi može uzrokovati nestajanje kože. Neki stručnjaci ga sumnjaju da izaziva niz vrsta raka.
Vitamin C obično se preporučuje u dozi od 60 mg dnevno. No, kada se ovaj prag prekorači, počinje stupiti u interakciju s nekim lijekovima protiv raka. Interferira se s dijagnozom bolesti debelog crijeva.
Vitamin E – dnevna doza: 8 mg za žene i 10 za muškarce. Visoke doze, 50 puta veće od standarda, mogu prouzročiti krvarenje kod osoba koje uzimaju lijekove kako bi "ukapale" krv.
Vitamin B6 – dnevna doza od 1,6 mg za žene, 2 mg za muškarce. Ako prekoračite dozu 500 puta to može oštetiti živce.
Kalcij, ako se uzima više od 1 grama dnevno, uzrokuje zatvor i disfunkciju bubrega.
Željezo u dnevnoj dozi većoj od 15 mg za žene i 10 mg za muškarce povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Cink, ako je više od 12 mg za žene i 10 mg za muškarce dnevno, izaziva iritaciju crijeva i potkopava imunološki sustav.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: